Σπύρος Κουλούρης: Στις ακαδημίες έχουμε ευθύνη να προετοιμάσουμε τα παιδιά για κάθε ενδεχόμενο

Ο υπεύθυνος προπονητής ακαδημιών αναπτυξιακών ηλικιών και ιδρυτής του Football mind, μιας καινοτόμου σελίδας προπονητικού περιεχομένου που παρέχει έναν πλήρη οδηγό ασκήσεων μέσω βίντεο και σκίτσων, σχολίασε τα δεδομένα γύρω από τις ελληνικές ακαδημίες, τόσο με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη όσο και του τεχνικού.
Από την ευαλωτότητα της παιδικής ηλικίας και την ανάγκη διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα της νίκης, στους τρεις πυλώνες που διατηρεί ο ίδιος στην ακαδημία που διευθύνει, ο Σπύρος Κουλούρης, σχολίασε εκτενώς το θέμα ενώ όπως τόνισε: «Βασικός σκοπός είναι η ενίσχυση των ασπίδων προστασίας όπως και της προσωπικότητας των παιδιών για τις δυσκολίες και τις συνθήκες που θα συναντήσουν αργότερα στη ζωή τους».
– Πόσο δύσκολο είναι τελικά το επάγγελμα του προπονητή αναπτυξιακών ηλικιών;
«Οι ακαδημίες και το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο διαφέρουν τρομερά σε σχέση με το ποδόσφαιρο ενηλίκων είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το βασικότερο σημείο που διαφέρει είναι πως ο στόχος των ακαδημιών δεν είναι η κατάκτηση τίτλων και πρωταθλημάτων, ούτε η παραμονή στην κατηγορία».

– Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός των ακαδημιών;
– Σταθήκατε πολύ στο κομμάτι της νίκης και του αποτελέσματος. Θεωρείτε πως τα παιδιά δεν πρέπει να μάθουν να κερδίζουν;
«Είναι πολύ λεπτό το συγκεκριμένο θέμα και εύκολα παρεξηγήσιμο επίσης. Όχι δεν είναι αυτοσκοπός η νίκη αλλά η διαδικασία με την οποία στοχεύεις σε αυτήν. Δεν πάμε για να χάσουμε για να το εξηγήσω με απλά λόγια, αλλά θα πρέπει να μας ενδιαφέρει να μην αδικήσουμε ή να μην απογοητευόμαστε και να τα παρατάμε στα δύσκολα. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Πρέπει να είναι έτοιμα τα παιδιά και σε αυτό οφείλει να τους προετοιμάσει με τα κατάλληλα εφόδια ο προπονητής».
– Ποιο είναι το πλάνο που επιλέγετε να ακολουθήσετε και πως διαφέρει ο χειρισμός ανάλογα με την ηλικία του παιδιού;
«Όπως και στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν παίζεις για να χάσεις. Πριν από την επίτευξη όμως οποιοδήποτε στόχου έτσι και του τέρματος θα πρέπει να έχει προϋπάρξει μια διαδικασία εκπαίδευσης ώστε να μη θεωρηθεί τυχαία η όποια ενέργεια ή συνεργασία. Αυτομάτως μιλάμε για ένα πλάνο που σημαίνει εκπαίδευση και διδασκαλία χρόνων είτε ατομικά είτε ομαδικά. Τα μικρότερα κυρίως παιδιά αφομοιώνουν τον τρόπο προπόνησης ή τη διαδικασία του αγώνα. Οπότε όπως μάθουν έτσι θα πορευτούν και στο μέλλον όπως και στη ζωή. Αυτό που χρειάζονται είναι κυρίως παιδαγωγούς προπονητές αλλά και ανθρώπους με μεράκι και γνώσεις».

– Θα μπορούσατε να μας αναπτύξετε τη νοοτροπία που έχετε στην ακαδημία αλλά και το πλάνο που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε;
«Στην ακαδημία που τυχαίνει να είμαι και προπονητής και υπεύθυνος έχουμε θέσει τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους δουλεύουμε και ενεργούμε. Πρώτος είναι η διασκέδαση, δεύτερος η παιδαγωγική προσέγγιση και τρίτος η εκπαίδευση. Οπότε ναι, τουλάχιστον εμείς δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλοι οι προπονητές μας έχουν επιλεχθεί με βάση το να διαθέτουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και να διαθέτουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορούν να είναι δημιουργικοί και αποδοτικοί σε αυτό που κάνουν. Για αυτό τον λόγο όλοι οι προπονητές μας είναι νέοι σε ηλικία, με ανοιχτό μυαλό, διάθεση για πρόοδο και εξέλιξη, όρεξη για δουλειά με τα παιδιά και πάνω από όλα με πανεπιστημιακή εκπαίδευση».
– Θεωρείτε πως η προπονητική θα πρέπει να ασκείται ξεκάθαρα ως κύριο επάγγελμα;
«Αυτό που μαστίζει και δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα και παρερμηνείες στον χώρο που υπηρετώ είναι πως για πολλούς δεν είναι το βασικό επάγγελμα αυτό που κάνουν και το βλέπουν ως κάτι συμπληρωματικό για το δικό τους εισόδημα. Υπάρχουν προπονητές κυρίως μεγάλης ηλικίας που εισβάλουν παράνομα στον μαγικό, εύπλαστο και γεμάτο όνειρα κόσμο των παιδιών και «ζωγραφίζουν» συνήθειες και αξίες πάνω στα σώματα τους που μένουν για πάντα ανεξίτηλες. Είναι πολύ σπουδαίο να προσπαθείς να δημιουργήσεις θετικά πρότυπα σε ένα παιδί και παράλληλα το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι καλό καλύτερα μη δημιουργείς κάτι «άσχημο».
– Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής των προπονητών στις ακαδημίες αναπτυξιακών ηλικιών;
«Όπως προανέφερα σημαντικό ρόλο παίζουν οι επιλογές που κάνεις για το προσωπικό που θα προπονήσει τα παιδιά της εκάστοτε ακαδημίας. Οι επιλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση τη φιλοσοφία της ακαδημίας και τα κριτήρια με τα οποία τους αξιολογεί και τους επιλέγει. Η ελληνική ομοσπονδία έχει εισάγει ένα νέο πρόγραμμα για τους παράγοντες γενικά του ποδοσφαίρου, προσιτό αλλά μικρό σε διάρκεια. Είναι ένα βήμα αυτό ώστε να εκπαιδευτούν και οι ιδιοκτήτες ακαδημιών και ομάδων και με την προοπτική να βελτιωθούν οι στόχοι και οι επιλογές τους».
Πηγή: SDNA